Què és l’artteràpia?

Què és l’art teràpia?

L’ art teràpia és un tipus de teràpia en el qual es fa servir l’expressió artística amb fins terapèutics o de creixement personal . Ens ajuda a connectar amb el nostre món intern, possibilitant canvis en àrees molt profundes en les quals les paraules tenen dificultats per accedir-hi. És eficaç en moltes arees.

La prioritat a una sessió d’art teràpia és ser espontanis, escoltar-nos i estar presents (en un estat de ” flow“) sense preocupar-nos del valor estètic del objecte creat o la nostra teòrica capacitat artística. De fet, no és requereix cap experiència artística.

què és l'artteràpia?Durant el procés de creació, elaborem i processem material tant conscient com inconscient: emocions; percepcions (imatges, sons, olors i sensacions tàctils); les preguntes i respostes que sorgeixen, etc. Aquest procès a tres (client, objecte artístic i terapeuta) possibilita el miracle del canvi i la sanació dels nostres conflictes, a més de potenciar la creativitat, la sensibilitat, la integració i millorar la salut i la qualitat de vida.

Es tracta de fer de la pròpia vida una obra d’art. Durant les sessions, creem sense adonar-ns metàfores de la nostra pròpia vida, mentre donem forma als nostre somnis i desitjos. Crear la pròpia vida significa ser-ne l’autor/a i protagonista. Descobrir en quins llocs “donem el poder a l’altre”, prenem el rol de víctimes, d’actors-titelles en l’obra de l’altre i empoderar-nos. Fer de la vida una obra d’art és un procés de creació constant que acull diverses morts del vell i inservible i diversos renaixements a mesura que anem guarint les nostres ferides més profundes.

La creació en una sessió d’art teràpia té lloc en un cos que escolta sensorialment i que respon creativament. No repeteix patrons apresos prèviament, no segueix normes externes, respon amb el espontaneïtat del nen, la capacitat de gaudir, fluir i viure el moment present. És un cos en estat de creació, capaç de viure una experiència estètica no com una percepció del que és bell perquè segueix els cànons del que tradicionalment es considera art, sinó perquè commou.

En particular, l’ artteràpia transdisciplinària integra les diverses expressions artístiques (arts plàstiques, literatura, dansa, i teatre) i aspectes de les ciències humanes i socials (psicologia, educació per l’art, filosofia, sociologia, antropologia …) per abordar la salut i el desenvolupament humà a través de l’expressió creativa i estètica.

La meva línia de treball, l ‘art teràpia transdisciplinar, parteix de la base que totes les arts tenen una font comuna, la Creativitat i, per tant, establir ponts, vasos comunicants entre els diferents mitjans artístics, ens hi apropa. El poder curatiu i transformador de l’art es potencia a través d’aquesta mena de dansa entre disciplines, de manera que un mateix tema o contingut emocional pot expressar-se en teràpia mitjançant un dibuix o una pintura, i prendre un significat nou convertint-se en poema o dansa col·lectiva.

A la meva consulta d’ art teràpia Barcelona experimentaràs un procés de transformació que canviarà la teva vida.

[contact-form-7 id=”71″ title=”Formulario de contacto 1_copy”]